Multifunkciós és multimédiás billentyűzetek használata Ubuntu Linux rendszeren

Azok a felhasználók, akik komolyabban és minden nap használják a számítógépüket, bizonyára valamilyen modernebb, kényelmesebb és nem utolsósorban funkciókban gazdagabb billentyűzetet választottak vásárláskor. Nekik szeretnék segítséget nyújtani az alábbi leírással, hogy még jobban kihasználhassák a billentyűzetük által nyújtott speciális lehetőségeket.

1.) Letöltés és telepítés

A billentyűzet lehetőségeinek kihasználásához a keytouch és keytouch-editor nevű csomagokra lesz szükség, melyeket a Synaptic csomagkezelőből rákeresve, vagy pedig Terminál-ban a következő parancs segítségével telepíthetünk:

sudo apt-get install lm-sensors
sudo apt-get install keytouch keytouch-editor

2.) Használat

Sikeres telepítést követően a Rendszer -> Beállítások -> Keytouch menüpontról indítsuk a segédprogramot, mely első indításkor a billentyűzet pontos típusát fogja megkérdezni. A megadott listából kikeresve válasszuk ki azt.

A segédprogram főablakán az első, Key settings fülön láthatjuk a baloldali listában a rendelkezésre álló billentyűket, melyek működését szabadon módosíthatunk. Válasszunk ki egyet, amelyiket meg szeretnénk változtatni és a mellette lévő, Key settings feliratú résznél vagy egy, a rendszeren elérhető alkalmazás indító parancsát írjuk be vagy tallózzuk a Program: sorban, vagy alatta a Special action résznél kiválasztunk egyet a beépített alkalmazások - Plugin közül és a hozzá tartozó funkciót.

3.) Hivatalos weboldal

http://keytouch.sourceforge.net/

Startup Growth Lite is a free theme, contributed to the Drupal Community by More than Themes.